01 January 2012

mengimbau kenangan

Assalamualaikum semua...
happy new year.. dah masuk pon tahun baru.. tapi kenangan tahun lepas tetap segar dalam ingatan... mesti korang pon macam tu kan... bangun je pagi tadi, aku call mak...bertanya khabar segala, time tu mak baru je balik dari rumah mak long, dia cakap g tengok cucu... hahaha.. lawak la ayat mak... tetiba aku teringat kata2 adik aku dulu time aku tengah bercuti kat kampung...
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
time ni aku tengah melepak dengan adik perempuan n abang aku kat depan rumah... tetiba adik aku cakap......

" kak lang x teringin nak bagi cucu kat mak ke?? kesian kat mak, hari2 g tengok "cucu" (anak sepupu aku) kat rumah maklong...."
tetiba muka aku terasa panas...rasa macam merah semacam je muka aku... then aku cakap lah...
"Abang pon x kawin lagi, x kan lah aku nak langkah bendul..."
then abang aku senyum n cakap...
"X pa, kawin la dulu, abang x kisah kawin lambat...(sambil gelak jahat)"
gluppp!!! aku telan air liur.. tetiba aku terfikir, abang n adik aku ni dah gila ke apa... aku muda lagi, calon pon x ada lagi, macam mana nak kawin?? nak kawin dengan sapa??
adik aku pulak macam tau je apa yang aku pk, dengan lajunya dia cakap kat abang...
"bukan x ada calon, tapi kak lang jual mahal sangat...(sambil tersengih gedik kat aku)"
tetiba mak pulak datang join bergosip, adik aku apa lagi... keluar habis lah cerita2 aku dari mulut dia dengan lajunya... mentang2 rahsia aku dalam genggaman dia, laju je dia cerita kat mak n abang aku... hampeh punya budak!! aku kutuk dia dalam hati... dengan tiba2 aku teringatkan "dia"...memang aku bodoh sebab buat keputusan tanpa pk panjang lebar... lastly sakit yang aku tanggung... aku diam je lah, sampai satu tahap tu, aku rasa macam malas nak ambik kisah, selamba je aku bangun n berjalan masuk rumah...
Hurmm.. actually aku pon kesiankan mak... tapi sekarang bukan masanya lagi... yang penting aku x nak langkah bendul!!
ggrrrrrrrrrrrr!!!

2 comments:

Cik Bhulat said...

salam tahun baru.moga kita sentiasa diberkatinya di hari mendatang =]

Miss Nana Farhana said...

thanks...