12 March 2011

lumrah hidup

assalamualaikum n gud morning..huhu..asal orang sekarang ni suka cari salah orang lain?? sedangkan salah diri sendiri dia tak nampak?? kenapa perlu judge seseorang tu sebagai jahat?? sedangkan dia sendiri pon x 'berapa' baik.. ni lah lumrah hidup budak2 sekarang.. kalau diri sendiri perfect sekali pon, x perlu la nk judge orang sebagai jahat or whatever.. sebabnye, kita semua memang dilahirkan sama..sebagai MANUSIA.. so, depend kepada seseorang tu lah untuk mengubah diri sendiri samada untuk jadi baik, jahat or whatever.. kita semua ada kehidupan masing2, so just wat hal sendiri je lah.. ada juga manusia sekarang ni yang suka sibok hal orang lain, dalam erti kata lain, 'busy body'.. ni pon satu hal.. kenapa perlu nak sibuk2 hal orang lain.. kenapa perlu nak ambil tahu hal orang lain?? hal sendiri pon x terjaga.. problem sendiri pon x terSETTLE.. dah nak sibok2 hal orang lain...bukan lah aku nak mengutuk, tapi seseorang tu mesti ada something yang dia x suka..contohnya, x suka orang sibuk hal dia.. so, sebagai manusia kita mesti faham kan..memang lah rambut sama hitam (yang berambut warna lain x termasuk,hahaha) tapi hati lain2..then, bila orang marah dia sibuk hal orang, mula lah nak cakap yang orang tu cari gaduh.. sebenarnye, hal ni terjadi sebab diri sendiri tu yang terhegeh-hegeh nak sibuk hal orang n secara automatik, dia sendiri lah yang cari gaduh dengan orang.. tapi still x nak salahkan diri sendiri, then, salahkan orang lain pulak.. patut ke??? aku just luahkan apa yang aku rasa, x ada niat pon nak kutuk orang or whatever ok.. so fikir2 kan dan seamat beramal..

7 comments:

Fatin liyana said...

http://juicyjunkieswardrobe.blogspot.com/

do check out this blog, follow them and spread the words, tq :D

Sekamar Rindu said...

salam...


kita tak mampu nak menutup mulut orang..sabar sajalah...

**folo ur blog..

AIN ADELIN said...

follow u back :)

Nasuha Salleh said...

:) lumrah manusia juga
selalu ambil berat sgt hal org lain
isk2..

follow ur blog ;P
cantik layout....

Tukiran said...

wowowo...nice blog friend.. visit back Komodo Island is the New 7 Wonders of the World and follow u back..thanks

nana farhana said...

fatin liyana> thankz..
sekamar rindu>ye tau..thanks, dh follow blik..
ain adlin> thanks ek ain adlin..
nasuha salleh>huhu..tau xpe.. thanks, dh follow balik..
tukiran> nice ke?huhuh..thanks ek..dh follow balik..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

biasalah org..mmg suka menyibuk..jaga tepi kain sendiri suda la kan..